Bijna 90% bedrijven niet klaar voor CO2-rapportage

“…..Veel bedrijven met 100+ medewerkers zijn niet klaar voor de Rapportage-verplichting Werkgeboden Personenmobiliteit die vanaf 1 juli van kracht is. Maar liefst 90% heeft daarover zelfs nog geen contact gehad met de werknemers, zo blijkt uit een recente peiling. Mobiliteitsprovider Alphabet biedt hiervoor de handige Carbon Tracker-app. De regels van de nieuwe Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit zijn helder: vanaf 1 juli moeten bedrijven met meer dan 100 medewerkers exact registreren hoeveel kilometers hun werknemers afleggen voor hun werkgever, met welk vervoermiddel en welke energie/brandstof ze daarvoor gebruiken. De nieuwe verplichting is de opmaat naar een systeem waarbij de overheid in de toekomst normen kan opleggen, zoals een maximum aan uitstoot. Woon-werkverkeer en zakelijke reizen zijn goed voor de helft van de CO₂-uitstoot van de mobiliteitssector, die in 2022 bijna 20% uitmaakte van de totale CO₂-uitstoot in Nederland. Ondernemers vrezen vooral meer administratie en bureaucratische rompslomp zonder meetbaar positief milieueffect, meldde FD onlangs. Volgens website HR-Praktijk bleek uit een recente steekproef onder honderden 100+-bedrijven dat bijna 90% hierover nog niet met de medewerkers heeft gecommuniceerd.

Handmatig of volledig automatisch
Klanten van Alphabet hoeven zich daarover niet druk te maken. In lijn met de merkbelofte ‘Your mobility. Made easy’ ontwikkelde het de Carbon Tracker-app. “Die registreert eenvoudig de CO₂-uitstoot van het woon-werk verkeer van medewerkers”, aldus Greo Belgers, Chief Innovation Officer bij moederbedrijf BMW Financial Services Nederland. “De Carbon Tracker weet met welk voertuig je reist, over welke afstand en op welke brandstof of energie. Dat kan handmatig maar ook volledig automatisch én met behoud van de volledige privacy van de medewerker. Daarnaast berekent de Carbon Tracker ook de eventuele kilometervergoedingen en alle data staat overzichtelijk op een online dashboard. Zo combineert de Carbon Tracker innovatie, duurzaamheid en gebruiksgemak.”

Goed gedrag belonen
Medewerkers kunnen optioneel worden beloond voor het maken van duurzamere keuzes in hun reisgedrag. Belgers: “Je kunt bijvoorbeeld een variabele kilometervergoeding instellen per vervoersmiddel of per moment. En je kunt met een incentiveprogramma duurzaam rijgedrag belonen. Zo ondersteunt en verbetert de Carbon Tracker duurzaam rijgedrag en de app levert een sluitende administratie en CO₂-rapportage.”

Mobiliteitsbeleid herijken
De komst van de nieuwe wet is een goed moment voor bedrijven om hun mobiliteitsbeleid te herijken. Belgers: “Soepele mobiliteitsregelingen en een prettige user experience zijn in de huidige krappe arbeidsmarkt een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Dat stelt werkgevers voor ingrijpende keuzes: hoe geef je mensen maximale keuzevrijheid tegen de scherpste prijs? Hoe verduurzaam je hun mobiliteit? Moet je je wagenpark volledig elektrificeren? En hoe integreer je de nieuwe sluitende CO₂-rapportageverplichting? Met onze expertise, schaalgrootte én de Carbon Tracker biedt Alphabet op al die vragen helder antwoord.”…” (Bron: https://www.automotive-online.nl/management/brandstory/2024/06/18/bijna-90-bedrijven-niet-klaar-voor-co2-rapportage/?gdpr=accept)