Bomen zuiveren de lucht

De kastagnetaart die ik met mijn kinderen gisteren bakte (zie mijn post van gisteren) was een succes maar had toch weer een werk gerelateerd tintje. We hebben eigenlijk vooral over bomen gesproken tijdens het bakken. Waarom sommige bomen ‘luchtzuiverend’ zijn en anderen juist niet.

Maar ook dat het nogal wat uitmaakt of je ze als een bos plant of in smalle stroken vol in de wind (buitengebied). Best indrukwekkend vind mijn oudste dochter dat:
“…pap, ik ga mijn spreekbeurt over jouw luchtzuiverende bomen doen volgend jaar….”
(Wat geweldig is dat eigenlijk. Dit jaar doet ze haar spreekbeurt over mijn hobby: bijen/imkeren).

We lopen naar buiten en ik pak een blaadje van de klimop, een takje van een naaldboom en een stukje verder een takje (zonder blaadjes).
“…..in de lucht zweven allemaal kleine deeltjes en gassen die ongezond zijn als je die via de neus of mond inademt. Daar worden we ziek van of minder oud. Gelukkig kunnen bomen die deels opvangen uit de lucht………….maar dan moet er wel een blaadje aan hangen of naalden…..” leg ik haar uit.
“…..wat heb je daar dan aan in de winter….?” vraagt ze.
“…goede vraag, goede opgelet: hier komt het antwoord. Aan een kale boom in de winter heb je inderdaad vrijwel niks als het gaat om filteren van de buitenlucht. Dus kiezen wij altijd bomen die zo lang mogelijk het blad vast houden……of gewoon naaldbomen want die blijven altijd groen…….”.

Conclusie: als een boom zijn blad verliest, verdwijnen ook zijn streken.

Goed weekend!

luchtkwaliteit fijnstof