Chemisch ultrafijnstof. Gevaarlijk of niet?

Als ik door de supermarkt loop word ik aangesproken door een oud klasgenootje. We spreken elkaar nooit meer maar “…hij leest altijd mijn bijdrages hier op LinkedIn..”.
“…heb je er wat aan …?” vraag ik hem.
“…zeker wel alleen weet ik nog steeds niet zo goed waarom fijnstof of ultrafijnstof zo schadelijk is voor de gezondheid?….” .

Ik leg hem uit dat ultrafijne deeltjes een lage massa hebben:
“….het grote gevaar is dat de ultrafijne deeltjes zo klein zijn dat ze via de longen eenvoudig in ons bloed kunnen komen.
Dan heb ik het niet over stuifmeel……maar over chemische kleine deeltjes die al zwevend ingeademd worden. Chemisch wil eigenlijk zeggen: hoort niet in jouw lichaam te zitten. Wetenschappers weten steeds beter wat zo’n klein chemisch deeltje in ons bloed kan veroorzaken. De gevolgen zijn steeds duidelijker en niet best voor de gezondheid!….”

Wat kun je eraan doen? Verricht een luchtmeting die ook ultrafijnstof kan meten, schaf een mechanische oplossing aan (ventilatie/luchtreiniging), laat het ventilatiekanaal reinigen (periodiek). Dat is de weg naar schone lucht.
“…helpt dit niet dan?…” zegt hij al wijzend naar zijn mondkapje.
“…Nee! De ultrafijne deeltjes vliegen er doorheen, er structureel mee rond lopen (in huis of op het werk) is gewoon ‘raar’ en binnenkort draag je het ook niet meer…”

ultrafijnstof

Een gedachte over “Chemisch ultrafijnstof. Gevaarlijk of niet?

Reacties zijn gesloten.