De geur van nieuwigheid is vaak ongezond!

ziek en ongezond van de vluchtige organische stoffen

Ik zit wat te zappen op tv. Eigenlijk wil ik gaan slapen maar zoek nog wat ontspanning. Op een buitenlandse zender blijf ik hangen. Een medische documentaire. Een man in de wachtkamer heeft zichtbaar pijn op de borst en moeite met ademhalen. Als de longarts de deur open doet en een naam roept staat meneer moeizaam op uit de stoel. Het lijkt wel een opa maar is slechts 48 jaar oud, lees ik. In de behandelkamer vertelt de longarts aan de documentairemaakster dat meneer longkanker heeft. Onderzoeken tonen aan door het inademen van vluchtige organische stoffen (VOS/VOC) die een nabijgelegen industrie uitstootte tot 5 jaar geleden. De arts vertelt hierover:
“…benzeen: die vluchtige stof heeft daar jaren lang in overdaad gehangen en is kankerverwekkend. Gelukkig wordt daar tegenwoordig beter tegen opgetreden. Wij hebben 10 bewoners uit die wijk nu onder behandeling…”

De documentairemaakster vraagt zich af of vluchtige stoffen alléén binnen de industrie zijn te vinden. De longarts antwoordt zeer resoluut: “….samen met ultrafijnstof zijn voc’s sluipmoordenaars die ook gewoon in ieders huis rondzweven. Eigenlijk is het zo dat als iets naar ‘nieuw’ ruikt het een chemische uitdamping is van vluchtige stoffen. Denk aan nieuwe meubels, de geur van een nieuwe auto, pas geverfde wanden,…enz….. Zorg voor voldoende ventilatie en/of aangevuld met een luchtreiniger”.

Mijn brein begint te ratelen. Dit was niet de ontspanning die ik hoopte te vinden op tv. Deze man is slechts 48 jaar….stel het jezelf eens voor. Slachtoffer van de industrialisatie waar economisch gewin vóór gezondheid marcheert.

    Download de Brochure

    Viridi Air plant in eigen projecten, namens diverse bedrijven (België en Nederland), unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren. Slechts €5,50 p/boom en incl. Schone Lucht-certificaat©, Schone Lucht-label & promotie/marketing exposure. Download de brochure voor meer informatie: