De gevolgen van een strijd tussen burger, politiek en toekomst. Wijsheid komt met der jaren!

lucht-ventilatie

Huilend trekt ze haar pop uit de auto om vervolgens aan de hand van haar moeder mee richting het grote gebouw te gaan. “…veel ramen hè mama?…..” klinkt het tussen het snikken door. Haar moeder draait haar hoofd wat krampachtig, ook van de spanning.

“I love you ‘moppie’…..” (bijnaam van dochterlief). Ze veegt de tranen van Moppie af. Wetend dat ze er straks ook tegen zal vechten op het toilet. In de entree mag ze direct een grote clown omhelzen terwijl moeder haar aanmeldt bij de balie van de longafdeling.
“…loop je met me mee…..?” vraagt een vrouw in witte jas en klompen. Samen lopen ze naar de longarts die vandaag de uitslagen bespreekt van haar longfoto’s.
“…Gaan jullie maar lekker zitten zegt de longarts…” terwijl hij het dossier er rustig bij pakt. Hij leest nog wat en vervolgens zegt hij tegen de moeder dat alle onderzoeken van afgelopen jaren uitwijzen dat uitsluitend de slechte luchtkwaliteit 100% debet is aan de huidige conditie van haar longen. Die zijn te fragiel om nog 2 jaar mee door te leven.

Die woorden waren niet heel verrassend. Toch is het een klap.
Moppie speelt rustig met haar eigen pop terwijl moeder het nieuws op zich in laat werken. Ze mogen even ‘pauze’ nemen in de wachtruimte. Na een uurtje komen ze terug bij de longarts en wordt besproken wat ze vooral ‘NU’ kunnen doen.
“…gezien de geografisch vervuilde regio waar jullie wonen kan ik voor nu niets anders adviseren dan voor de gezondheid van jullie kind te kiezen en te verhuizen naar schoner gebied. Totdat er beschikbaarheid is voor transplantatie. De longen zijn momenteel blijvend aangetast waarvan slechts 30% nog werkt. Die zullen vervangen moeten worden. 30% is te weinig voor een gezond leven. Hoe bizar het ook mag klinken: voor jullie is het nu tijd om te handelen. Voor de vervuilende industrie in jullie regio was het dat al 40 jaar geleden. Wijsheid komt met der jaren……”

Kan jullie organisatie aantonen dat ze wèl kiezen voor een gezonde toekomst met schone binnen- en of buitenlucht?
Dan mogen jullie Viridi Air Partner worden en meedoen met onze unieke groene filterprojecten.
Doe het nu. Kies het gezonde pad!

#fijnstof #luchtvervuiling #schonelucht