Dit zijn de 5 grootste (lucht)vervuilers in de Rotterdamse haven

Olieraffinaderijen en kolencentrales zijn de grootste vervuilers in de Rotterdamse haven. Dat blijkt uit onderzoek van Rijnmond naar de schadelijke uitstoot van industrie. Met de datasets van Emissieregistratie.nl heeft Rijnmond in kaart kunnen brengen welke vijf bedrijven de grootste uitstoot veroorzaken.

Voor dit onderzoek is gekeken naar de volgende vijf stoffen: het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) en de vervuilende stoffen stikstofoxiden, fijnstof, zwaveloxiden en NMVOS (niet-methaan vluchtige organische stoffen). Te veel CO2 warmt de aarde op. Een grote hoeveelheid NMVOS zorgt voor smog en kan kankerverwekkend zijn. Stikstofoxiden schaden de biodiversiteit van planten en dieren. Fijnstof en zwaveldioxide zijn slecht voor de luchtwegen. Ook is veel fijnstof slecht voor hart- en bloedvaten en verzuurt zwaveldioxide de natuur.

De vijf grootste uitstoters in de Rotterdamse haven veroorzaken 30 procent van de landelijke uitstoot zwaveldioxide. Voor CO2 is dat 10 procent, stikstofoxiden minder dan 2 procent, en fijnstof en NMVOS minder dan 1 procent. Dat blijkt uit cijfers van emmissieregistratie.nl

Bron: Emissieregistratie.nl
De 5 grootste luchtvervuilers in de Rotterdamse haven
Milieudienst DCMR benadrukt dat de industrie veel schoner is dan vroeger. Sinds de jaren ’70 is de uitstoot van zwaveldioxide en zwavelstof met ongeveer 95 procent en stikstofoxiden en niet-methaan vluchtige organische stoffen met ongeveer 80 procent gedaald, laat een woordvoerder weten. De uitstoot is gedaald terwijl de economie en daarmee ook de industrie flink groeide. De CO2-uitstoot is met ongeveer 30 procent gestegen. De woordvoerder van DCMR legt uit dat groei lang samenging met meer brandstofgebruik en dus ook meer CO2-uitstoot.

De top vijf fabrieken met de meeste uitstoot:

Nr. 1 Shell Pernis
Shell Pernis is de grootste uitstoter in de Rotterdamse Haven. Shell zelf vindt dat ‘niet verwonderlijk’ als grootste raffinaderij van Europa. Shell Pernis stoot de meeste NMVOS, stikstofoxiden en fijnstof uit. Ook landelijk gezien is het één van de meeste vervuilende bedrijven.

Bij de raffinaderij worden diesel, benzine, kerosine, smeermiddelen, LPG en stookolie geproduceerd. Klimaatactivisten hebben meerdere keren geprotesteerd bij de fabriek om aandacht te vragen voor de CO2 -uitstoot. Omwonenden ervaren stank- en geluidsoverlast als de fabriek moet affakkelen vanwege een storing.

Een woordvoerder benadrukt dat het bedrijf “toegewijd is aan de doelstelling om in 2050 een energiebedrijf te zijn met netto-nul uitstoot.” Zo doet Shell als grootste klant mee in het Porthos-project waarbij CO2 wordt opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee. Daarnaast bouwt het bedrijf aan Europa’s grootste waterstoffabriek op de Tweede Maasvlakte: Holland Hydrogen 1. In de afgelopen dertig jaar heeft Shell Pernis ook de uitstoot van stikstofoxiden al flink teruggebracht, van 12 miljoen kilogram in 1990 naar 1,4 miljoen kilogram in 2022.

Shell Pernis
Nr. 2 Esso Raffinaderij Rotterdam
Esso (ook bekend als ExxonMobil) is de tweede vervuiler, omdat het de grootste uitstoter van zwaveloxiden in de Rotterdamse haven is en op één na grootste in heel Nederland. Ook stoot de raffinaderij de op één na grootste hoeveelheid NMVOS uit in de haven.

De raffinaderij verwerkt verschillende soorten ruwe olie. In 2023 moest het bedrijf een boete van 1,25 miljoen euro betalen voor een brand in 2017 die leidde tot veel roetvorming. Voorafgaande aan de brand was er een storing waarbij veiligheidseisen zijn overtreden.

Esso is bezig met verduurzaming. Zo staat op het terrein een warmtekrachtcentrale die voorziet in de eigen energiebehoefte en de CO2-uitstoot vermindert. In de toekomst wil het bedrijf ook deelnemen aan het Porthos-project en CO2 opslaan onder de Noordzee.

Bron: Emissieregistratie.nl
Uitstoot van stoffen in kilogram in het jaar 2022 van de vijf bedrijven in de Rotterdamse haven
Nr. 3 BP Raffinaderij Rotterdam
BP in de Europoort staat op de derde plek in de Rotterdamse top vijf grote uitstoters. Het stoot veel zwaveldioxide uit, maar minder dan Esso en Shell Pernis. Ook bij BP gaan veel stikstofoxiden en fijnstof de lucht in, vergeleken met andere Nederlandse bedrijven.

Dagelijks worden bij BP Rotterdam 400.000 vaten aardolie verwerkt. Sinds maart 2021 staat het bedrijf onder verscherpt toezicht van milieudienst DCMR vanwege een aantal ernstige incidenten, waaronder een lekkage van waterstoffluoride en een stroomstoring. Ook heeft de DCMR tijdens inspecties overtredingen vastgesteld bij koel- en blusleidingen van gasopslagbollen. Volgens de milieudienst werkt het bedrijf mee aan verbeteringen.

BP zet zich in om voor 2050 de uitstoot van broeikasgassen zo ver omlaag te krijgen dat het geen schade meer aanricht aan de natuur. Dat doen ze bijvoorbeeld via de bouw van een groene waterstoffabriek op de Maasvlakte.

BP Raffinaderij in Rotterdamse haven bij nacht
Nr. 4 Kolencentrale van Uniper op de Maasvlakte
De kolencentrale van Uniper staat op nummer vier omdat het in de Rotterdamse haven de meeste koolstofdioxide uitstoot. Er zijn in heel Nederland slechts drie andere bedrijven die meer CO2 uitstoten, waaronder de kolencentrale in Eemshaven en Tata Steel in IJmuiden. Er gaan ook aardig wat stikstofoxiden de lucht in, hoewel dat in 1990 nog acht keer zoveel was.

De kolencentrale levert elektriciteit, warmte en stoom. Vanwege de hoge CO2 -uitstoot moest de productie van de Nederlandse overheid omlaag. Door de energiecrisis na de Russische inval in Oekraïne draait deze centrale inmiddels weer op volle toeren.

Eigenaar Uniper kondigt een sluiting aan in 2029 en daarmee zal de uitstoot van schadelijke stoffen ook stoppen.

Kolencentrale van Uniper op de Maasvlakte II
Nr. 5 Kolencentrale van Onyx
De Onyx Centrale Rotterdam sluit de Rotterdamse lijst van grote uitstoters. Dat is vooral vanwege uitstoot van koolstofdioxide en zwaveloxiden.

Deze kolencentrale is kleiner dan die van Uniper, en levert ook energie. Deze centrale zou al sluiten maar dat is teruggedraaid vanwege de energiecrisis.

Volgens het bedrijf zelf is het al een van de schoonste kolencentrales ter wereld. Dat zou komen door de nieuwste filter- en verbrandingstechnologieën. Vanaf 2030 is het gebruik van kolen om stroom op te wekken verboden. Centrales moeten voor die tijd overschakelen op andere brandstoffen of sluiten.
Bron: https://nos.nl/regio/zh-rijnmond/artikel/554608-dit-zijn-de-5-grootste-lucht-vervuilers-in-de-rotterdamse-haven