Droogte heeft invloed op de luchtkwaliteit

droogte en bomen planten

“…….hé Pa het lijkt wel herfst….” zegt mijn oudste dochter terwijl we gewoon in augustus op de camping zitten. Het Franse departement waar we zitten zucht onder de gigantische ‘chaleur’ en droogte. De bladeren liggen meer op de grond dan hangend in de bomen en de bodem is armzalig met diepe scheuren. Wanneer zou hier de laatste druppel gevallen zijn? Vraag ik me af. De platanen die er veelvuldig groeien hebben enorme dorst. Sapstromen zijn nodig om een boom vitaal te houden.
Hier is weinig vitaliteit te vinden.
Een Franse kampeerder die met zijn wasteiltje voorbij loopt vraagt zich duidelijk af wat ik op mijn knieën op de grond doe: “…..ben je iets kwijt? Kan ik je helpen…..?”
Ik leg hem uit dat ik de droogte bestudeer die hij direct als een Franse ‘catastrophe’ omschrijft want de gewassen gaan eraan kapot.
“…..wist je dat droogte ook resulteert in slechtere #luchtkwaliteit?….” vraag ik hem. Hij wist het niet en dus vertel ik hem over Viridi Air. Dat wij bomen selecteren op best presterend qua luchtzuivering. Dat de blaadjes cruciaal zijn en zolang mogelijk zouden moeten blijven hangen……maar ook dat de grondsoort en de grondwaterstand essentieel zijn voordat je een boom gaat planten.
Wist jij al dat droogte ook nadelig is voor de luchtkwaliteit?
Denk daar maar eens over na op #worldcleanairday 2022….