Fijnstof. The silent killer!

“……kom maar binnen Peter…..” zegt de psycholoog tegen een 40-jarige ‘jonge’ gast. Schoorvoetend en diep hijgend loopt hij de praktijkkamer binnen (Longziekten).
“…dit voelde als een beklimming van de Alpe d`Huez en Mont Ventoux tesamen….” zegt hij.

De psycholoog laat hem rustig bijkomen.
Peter heeft veel pech gehad in zijn leven. Hij woonde in zijn kinderjaren naast een fabriek die veel fijnstof uitstootte en heeft sinds zijn 30e last gekregen van zijn longen. Een soort continue benauwdheid en een strippenkaart op de apotheek. Door zijn longaandoening is normaal werk niet meer mogelijk en zit hij werkloos thuis. Sinds die werkloze periode is ook zijn vrouw bij hem weggegaan. Zijn kinderen ziet hij nog wel maar hij kan vrij weinig met ze ondernemen.

Samen praten bij een psycholoog helpt hem om de overgang in zijn leven een plaatsje te geven. Van iemand die tot zijn 30e minimaal 1 x per jaar een marathon liep naar 10 jaar later een versleten man.
Denk je dat dit een fabeltje is? Ga dan eens kijken bij een longgeneeskundige afdeling in een ziekenhuis. Je schrikt hoeveel mensen er rondlopen. En nee,….juist ook heel erg veel niet-rokers!
Fijnstof. The Silent Killer!

Een gedachte over “Fijnstof. The silent killer!

Reacties zijn gesloten.