Gasvuur veel schadelijker voor luchtkwaliteit en gezondheid dan elektrisch koken

“…..een gasfornuis is veel slechter voor de luchtkwaliteit dan een elektrische kookplaat. Dat blijkt uit een Europees onderzoek van de Nederlandse organisatie TNO. Er komen veel meer schadelijke stoffen vrij in keukens waar met gas wordt gekookt en die kunnen leiden tot gezondheidsklachten zoals astma. Voor het onderzoek kookten 250 deelnemers in zeven landen allemaal minimaal drie van de zeven dagen thuis. Ongeveer 80 procent kookte op gas en 20 procent elektrisch. “Bij koken op gas komt er veel meer schadelijke stikstofdioxide vrij. In ruim de helft van de gevallen zagen we dat de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie overschreden werden. Bij huishoudens die elektrisch koken, zagen we geen enkele overschrijding”, zegt onderzoeker Piet Jacobs van het TNO, in “De wereld vandaag” op Radio 1.
Koken op gas verhoogt volgens Jacobs het risico op astma. “Het is vooral een probleem voor kinderen. Zij hebben 20 procent meer kans op astma in huishoudens waar op gas wordt gekookt.” Daarnaast kan stikstofdioxide ook leiden tot longklachten en hart- en vaatziekten. “België heeft wel minder dan Nederland de traditie om op gas te koken. In België gaat het om 25 procent van de huishoudens. In Nederland zijn er veel meer gasfornuizen, zo’n 65 procent van de huishoudens.” Wie toch op gas wil blijven koken, heeft volgens Jacobs maar beter een goede dampkap. “En het is belangrijk dat die ook echt naar buiten afvoert.” “Tegenwoordig hebben veel huishoudens een recirculatiedampkap. Die filtert vooral vuile geurtjes uit de lucht en blaast die daarna terug de keuken in. Stikstof en andere schadelijke stoffen als fijnstof worden niet goed afgevangen. Wie zo’n dampkap heeft, zet beter nog een raam open bij het koken.” Het is ook belangrijk om die dampkap altijd aan te zetten. “Ook wanneer je gewoon een eitje kookt of thee zet. Als je een pannetje water opzet dan komt er ook stikstofdioxide vrij. Zeker bij een open keuken verspreidt zich dat naar het hele huis.” Jacobs heeft nog een tip: “Schaf een waterkoker aan en kook daar je water voor de thee of de aardappelen mee. Dan hoef je minder vaak het gas aan te zetten.” Het TNO adviseert ook om zoveel mogelijk over te schakelen op elektrisch koken…..” (Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/11/08/koken-op-gas-nog-schadelijker-dan-gedacht/)