“……hai marco, hai Prima….”

“….ik kan zelf ook bomen planten in mijn achtertuin voor schone lucht…..” zegt Marco tegen me als we bellen. Hij woont ergens achteraf in Groningen en heeft een mooi bedrijf opgebouwd. Jammer dat hij niet goed heeft begrepen/gelezen dat wij heel wat anders doen met bomen en onmogelijk is in een achtertuin. Opnieuw uitleggen heeft in zo’n geval weinig zin.
Ik sluit het gesprek dan ook maar af met de beroemde TikTok woorden van de fietsende Sam Kroon door het platteland: “…….hai Marco, hai, Prima….”.

Wat de Groningse Marco zegt is waar (t.a.v. CO2) en is ook iets wat ik iedereen adviseer om te doen voor een beter klimaat (maar niet voor schone gezonde lucht: is totaal iets anders!).
Voor CO2 te verminderen kan iedereen prima zelf een boom planten. Gewoon in de achtertuin! CO2 reductie is dan ook totaal niet spannend vind ik.

Dat is het wel als je met diezelfde 100% groene oplossing (bomen) fijnstofstikstof (NOx), ammoniak, ozon uit de buitenlucht weet te halen. Voor schone gezonde lucht. Niet met alle boomsoorten lukt dat…….en je moet ze ook niet als een bos tegen elkaar planten. Wij planten in lange stroken: filterstroken. En, altijd in het buitengebied omdat daar veel wind staat. Op onze website staat heel exact (natuurkundig) uitgelegd hoe de filterende werking van blaadjes/naalden werkt.

Kun je met bomen de lucht filteren in een achtertuin?
Nee, in 99,9% van de gevallen is dat effect verwaarloosbaar.
Dus: “….hai Marco, hai, prima!….”