Op 16 maart 2020 kreeg het Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang en Vriendschap te horen via de persconferentie dat zij niet mochten zingen. Hierop zijn ze meteen gaan kijken wat er voor aanpassingen aan de bestaande airco gedaan konden worden om de zaal zo spoedig mogelijk tot een veilige omgeving te maken. De airco bleek dusdanig verouderd dat dit geen haalbare kaart was. Na meerdere gesprekken met de leveranciers en het bestuur hebben ze besloten om voor de firma MIWO te kiezen die samen met de huidige leverancier van de airco de firma Poolster een
luchtverversings-installatie hebben geplaatst.
Er is een ingenieus systeem aangelegd welke ruim boven de geadviseerde standaard van het RIVM zit. Het RIVM geeft als advies voor de grote van de zaal 2 x per uur te verversen. Het Zangvriendschap heeft gekozen voor 4 x per uur. Tevens is een UV-C lamp geplaatst die 99,9% van alle virussen en bacteriën dood. Deze hangt in de zaal rechts boven de ingang naar de garderobe.
Uitleg systeem:
In zeven “pilaren” zitten roosters, zoals afgebeeld op de foto hiernaast. Het zijn de beide pilaren links en rechts van de schouw. Het zijn de beide pilaren boven het podium. Links en rechts van de middelste vaandelkast zijn twee pilaren gemaakt en als laatste in de pilaar in de hoek naast de garderobe. De grote afmeting van de roosters 2000 x 320 mm. is bewust gekozen. De toegevoerde lucht krijgt een betere verdeling en het geluid van aanvoer wordt hierdoor aanzienlijk gereduceerd. Als het systeem aan staat moet je dat echt met je hand voor het rooster gaan voelen. De schone lucht komt via de roosters de zaal binnen. De stroming gaat van onderuit en volgt zijn weg door de zaal. Doordat er op verschillende punten een rooster geplaatst is komt de verse lucht elkaar overal in de zaal tegen. Door onze eigen lichaamstemperatuur zal de lucht eerder de weg naar ons vinden waardoor wij eigenlijk constant in een schone omgeving staan. Via de roosters in het plafond wordt de lucht weer afgezogen. Een bijkomend voordeel is dat de opgezogen warme lucht weer teruggewonnen wordt zodat we altijd een aangename temperatuur hebben. In de zomer werkt dit hetzelfde met gekoelde lucht. In de hal, het trapgat, mindervalide toilet, het opkamertje en de garderobe wordt de schone lucht ingeblazen via de witte ventielen en de afzuiging gaat via de roosters in het plafond. Deze is hier krachtig genoeg voor.
In de zaal zijn zeven inblaaspunten gekomen. Uitgangspunt was om deze zo goed als mogelijk uit het zicht te houden. In de pilaren of erachter zijn de kanalen weggewerkt. De roosters zijn nagenoeg onzichtbaar verwerkt in de kolommen. Aan de kant van de schouw zijn ze weggewerkt achter de muur in de holle ruimtes. Naast de middelste vaandelkast zijn twee nieuwe pilaren gemaakt. Boven het podium zijn de kanalen verwerkt in de bestaande pilaren en naast de garderobe is het laatste kanaal geplaatst. De afmeting van het rooster is bewust van deze afmeting. Als het systeem aan staat dan moet je echt met je hand naar het rooster gaan om te voelen dat het systeem aan staat. Tevens is dit ook voor de geluidsreductie. De verse lucht komt via de onderkant van de roosters ze zaal in. Deze lucht wordt 7 meter naar binnen geblazen. Dit betekend dat de luchtstromen uit de zeven kolommen elkaar overal passeren. Binnen het kwartier is alle lucht weer opgezogen door de zes plafondroosters. Een rooktest, die gehouden is voor de oplevering van het systeem, toonde aan dat binnen het kwartier alle rook uit de zaal was verdwenen. En dat vier keer per uur.

