“….Optimale luchtkwaliteit draagt ook bij aan de bestrijding van food-waste en voedselveiligheid….”. Je zult je vast afvragen wat ermee wordt bedoeld want wat hebben die twee met elkaar te maken?
Welnu, het gaat over het tegen gaan van het over-rijpen van en de ontwikkeling van schimmels op groenten en fruit. Dat willen we toch liever niet!? Heb je wel eens nagedacht wat er achter de distributie van AGF-producten zit? Waarom fruit nooit overrijp in de winkel terecht mag komen? Terwijl de tijd tussen de oogst en boodschappentas varieert van enkele dagen tot meerdere weken, zelfs maanden! De juiste temperatuur en luchtkwaliteit tijdens transport, opslag en overslag beïnvloedt de houdbaarheid en kwaliteit. Heel kort door de bocht gaat het erom dat gisten, #schimmels en bacteriën zo min mogelijk in aanraking mogen komen met fruit. Dit voorkomt risico van bederf.
Wist je dat de meeste AGF-producten gedurende rijping (= gelijk aan het vervalproces) van nature ethyleen “uitademen”. Sommige soorten doen dat meer dan andere (b.v. appels, avocado’s en peren). Bovendien is er ook een verschil in gevoeligheid (Bananen, avocado’s, blad-sla zijn bijvoorbeeld heel gevoelig). Ter verduidelijking: het rijpen van bananen wordt gedaan door de nog groene bananen bloot te stellen aan ethyleen gas. Ethyleen is een “hormonaal” gas wat rijping van een product aanjaagt. Vandaar dat ethyleen ook zo veel mogelijk uit de lucht moet worden gehaald tijdens het transport en/of opslag om zo het rijpings-/vervalproces te vertragen en dus de houdbaarheid te verlengen.
Onze Partner Bluezone Solutions houdt zich met name bezig met het tegengaan van fruitbederf middels #luchtreiniging (Intensieve UV-C Irradiatie) van schimmels, virussen en bacteriën en het uit-oxideren van ethyleen gas door gebruik te maken van (Intensieve UV-C Oxidatie technologie).
Niet met #ventilatie, want Bluezone wil juist de kostbare gekoelde of verwarmde lucht binnen houden. Dit gaat niet alleen de strijd aan tegen de risico op voedselbederf, maar draagt ook direct bij in de reductie van energiegebruik/ uitstoot van CO2.
De Intensieve UV-C irradiatie technologie leent zich ook voor gebruik in discotheken of kroegen waar het vrijwel onmogelijk is om te voldoende te ventileren.
Viridi Air heeft een klant van ze gesproken (Veritά Exotische vruchtenhandel) die door toepassing van dit systeem de producten langer kon bewaren en hun uitval van 45% tot slechts 5-10% wist te verminderen.
Mooi toch? Samen maken we de wereld een stukje schoner en duurzamer!