Minister Slob gaat snotneuzen thuis laten

“…en waarom moet ik een das aan? Das lastig met spelen” zegt ons dochtertje. “Als je niet warm aankleedt krijg je een loopneus” vertel ik haar. Ze voelt nog even of de neus er nog is en vertrekt vervolgens naar buiten. Terwijl ze buiten is lees ik een artikel op een online nieuwssite : Minister Slob gaat snotneuzen thuis laten.

Ik vraag me dan af hoe je dat gaat controleren? Vrijwel iedereen is een snotneus momenteel. Als je inademt wordt de geïnhaleerde lucht normaal gesproken opgewarmd door het slijm aan de binnenkant van je neus. Is het koud en droog weer, dan droogt je neus van binnen uit. Het gevolg is dat de slijmvliezen in de neus extra veel slijm/snot gaan produceren.

Kun je verkouden worden van de kou? “nee niet direct!” Wel is je weerstand minder (lichaam moet harder werken om warm te worden) en de slijmvliezen zijn droger wat je vatbaarder maakt indien je b.v. een virusje in de neus krijgt.

Kleed je warm aan buiten en als je binnen bent zorg je voor een gezonde luchthygiëne door o.a. ventilatie, luchtreiniging of optimale luchtvochtigheid.

Dat eerste doe ik zelf meestal niet (eigenwijs). Ik geloof er namelijk in dat je het lichaam ook warm kunt krijgen met ademhalingstechniek en een stukje mindset.

Ben jij ook wel eens eigenwijs om sterker te worden?