Schone lucht is geen ‘optie’ maar een serieuze en substantiële hoofdzaak!

Deze blog is geschreven door Euromate BV, 3 december 2019 (Breda)

Zonder dat we er bij nadenken, werken en leven we in ruimtes waarvan we denken dat deze schoon zijn. Alles wordt netjes bijgehouden, opgeruimd, gepoetst en gelucht. Waar we echter niet bij stil staan, is het laatste uit dat rijtje. Lekker fris de ramen open, zorgt helaas voor nieuwe vervuiling maar dan zwevend door de lucht. De naam? Fijnstof, aangenaam!

Met name in drukbevolkte gebieden en grote snelwegen zijn de concentraties van fijnstof uitermate hoog. Uitschieters van meer dan 22 µg/m3 zijn niet zelden waargenomen in ons land. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert te streven naar 10 µg/m3. Nederland zit daar gemiddeld 5 µg/m3 boven (rapport 2019, RIVM). Even de raam open zetten betekend dus dat men gemiddeld 50% meer fijnstof binnenkrijgt dan geadviseerd wordt. Dit kan vele nare bijwerkingen tot gevolg hebben: kortere levensduur, hart- en vaatziekten en natuurlijk longproblemen. Schone lucht is voor mensen in deze laatste groep essentieel. Onder andere 600.000 mensen met COPD, 369.000 mensen met bronchitis en 640.000 mensen met astma in Nederland kunnen dit beamen.

Maar moeten we dan nog meer de uitstoot in de buitenlucht aanpakken? Het antwoord daarop is: gedeeltelijk ja. Waar we aan voorbij gaan, is dat we de binnenlucht óók moeten aanpakken. Dan pakken we ‘alle’ lucht aan en worden bijwerkingen verminderd.

Uiteraard kunnen we met bomen planten al veel bereiken. Buitenlucht wordt hierdoor schoner. Maar ook bedrijven kunnen nog veel meer doen om hun uitstoot te verminderen. Zij zijn immers een grote veroorzaker van fijnstof. Denk hierbij aan auto’s, (hef)trucks en machines die volop staan te draaien. Hier kan al veel gewonnen worden door een kwalitatieve luchtfiltering in fabrieken en bedrijfshallen. Bovendien kan het ook nog eens zorgen voor 40% minder ziekteverzuim onder het personeel.

Dan is er de binnenlucht. Geloof het, of niet maar deze lucht is soms nog meer vervuild dan de buitenlucht. Dit is een combinatie onze eigen uitstoot (verwarming, koken, douchen en zelfs koffiezetten) en vervuilde buitenlucht dat het huis binnendringt. Dit kan, al dan niet thuis, opgevangen worden door een luchtreiniger die past bij de grootte van de ruimte. Zo maak je het al voor jezelf mogelijk om in schone en gezonde lucht te leven.

Pak dus luchtvervuiling zelf ook aan! Plant een boom voor de buitenlucht, verminder de uitstoot van je bedrijf door een luchtfiltersysteem en zorg voor luchtreiniging bij je thuis. Voor iedere situatie is er wel een oplossing, dus verdiep je eens in. Schone lucht is geen ‘optie’ maar een serieuze en substantiële hoofdzaak! Samen pakken we de luchtvervuiling aan, dus neem eens vrijblijvend contact op met Euromate om de mogelijkheden te bespreken!

Een gedachte over “Schone lucht is geen ‘optie’ maar een serieuze en substantiële hoofdzaak!

Reacties zijn gesloten.