Schone lucht. Natuurlijk voor elkaar!

schone lucht. natuurlijk voor elkaar

De binnen- en buitenlucht zijn veelal vervuild. Grotendeels met fijnstof, VOs, NOx en CO2. Vervuilde lucht gaat van buiten naar binnen en visa versa.

Viridi Air plant daarom bomen die significant goed de buitenlucht zuiveren in smalle stroken (soort windvangers) om vervuilde deeltjes en gassen op te vangen.
(Dit doen we overigens alléén voor bedrijven die hebben aangetoond bij te dragen aan schone binnen- en of buitenlucht met een dienst, product of bedrijfsbeleid).

Naaldbomen zijn uitermate geschikt om fijnstof op te vangen: blijft plakken op de naalden.
Bladeren van loofbomen bevatten kleine huidmondjes die bij ideale omstandigheden (vocht en zonlicht) ver open staan. Des te verder het huidmondje is geopend des te beter de opname van gassen. CO2 wordt opgenomen en omgezet tot zuurstof (O2) middels het fotosynthese proces. Bij “slecht weer” (droog en weinig zon) gaan de huidmondjes verder dicht en nemen ze relatief weinig gassen op. In de lucht hangt naast CO2 helaas ook veel andere schadelijke stoffen (ozon, VOs, etc.) die bomen kunnen afvangen via de huidmondjes. De mate van luchtzuiverende kracht verschilt per boom. Bomen met blaadjes die veel huidmondjes hebben doen dat beter dan bomen met weinig huidmondjes. In tegenstelling tot bij fijnstof is voor de opname van b.v. stikstofdioxide belangrijk dat de bladeren groot en glad zijn. Kleine, ruwe, behaarde bladeren nemen minder stikstofdioxide op.

Bomen zijn dus multidisciplinair inzetbaar om een deel van de verontreinigde lucht te zuiveren; bovendien dragen ze bij aan de biodiversiteit!
En zo wordt het binnen ook weer gezonder.

Schone lucht. Natuurlijk voor elkaar!