“……terwijl ze nieste van het stof uit de struiken kreeg ik een idee….”

Het is 5 juni 2004 en ik woon in een Zuid-Frans stadje, Hyères-les-Palmiers. Vanaf het balkon van mijn studio kijk ik over de middellandse zee en zie de felle zon een adembenemende glinstering geven op de flanerende ‘vagues’ (golven). Uren turen en weg dromen. Maar dat lukt mij helaas nooit vanwege een soms wat korte spanningsboog. Ook nu word ik afgeleid door mijn onderbuurvrouw die luid kucht en niest terwijl ze haar struiken snoeit. Niet alleen afgeleid van het kuchen maar ook haar zwart golvend haar en donkere twinkeling in haar ogen als ze me excuserend aankijkt. “….excusez-moi…..c’est la poussière: horrible!…ça m’énerve…”. Ze irriteert zich aan het stof dat uit de struiken dwarrelt: zij moet er van hoesten.

Ik vraag haar om te mogen helpen….en dat mag. Samen snoeien we verder en ze vertelt over de vieze industrie in de nabijgelegen stad Toulon en dat de vervuiling (vooral fijnstof) in haar tuin komt. 

De interesse is gewekt, en ik krijg een groen & duurzaam idee om fijnstof uit de lucht te filteren…….ik begin me in de jaren erna goed in deze materie te verdiepen, ging ruim 10 jaar werken bij een bedrijf in luchtreiniging en jaren later startte ik met Viridi Air: Schone lucht creëren met boomsoorten die bovengemiddeld presteren qua luchtzuivering. Een techniek die wetenschappelijk is onderzocht op de WUR (Wageningen).

Een boom kan zoveel meer dan alleen CO2. Het is de kunst om te begrijpen wat je moet planten, hoe en vooral ook waar!
Niet in de gemiddelde achtertuin te realiseren helaas. Daarom zijn wij er.

Schone lucht. Natuurlijk voor elkaar!