Iedereen heeft het in de media nog steeds over dat je moet ventileren omdat het goed is voor de luchtkwaliteit en potentiële inhalatie van vervuiling (o.a. fijnstof, ziektekiemen, VOC’s). Voor velen is het thema ventileren ongrijpbaar en dus neem ik een ander voorbeeld dat meer visueel is. Heb je wel eens pannenkoeken gebakken op een lekker hoog vuur? Dat geeft een gigantische zichtbare rookontwikkeling. Heb je de afzuigkap dan wel of niet aan staan?
En als je gaat gourmetten? Wat doen je dan ter voorkoming dat alles blauw in de rook staat? Precies je gaat de ramen openen, of afzuigkap aanzetten. Je gaat de luchtstroom in beweging zetten. Dat werkt doorgaans wel want binnen no-time is het minder blauw in de ruimte. NU gaat het hier over zichtbare vervuiling. Bij onzichtbare vervuiling is de noodzaak zeker zo hoog.
Moraal van het verhaal: zorg dat je voldoende ventileert of de lucht zuivert want ook al zie je het niet fijnstof en ziektekiemen ben je hiermee beter de baas!