Wetenschappers: Deze klimaattechnologie kan 10 keer meer CO2 afvangen dan de natuur

“…..In een wereld die steunt en kreunt onder het gewicht van kooldioxide (CO2) zijn wetenschappers op zoek naar effectieve manieren om het uit de atmosfeer te krijgen. Natuurlijk helpen planten door CO2 om te zetten in chemische energie om hun groei te bevorderen. Maar nu de aarde zo snel opwarmt, moet dit proces vlugger. Gelukkig hebben klimaatwetenschappers een methode weten te ontwikkelen die meer CO2 uit de lucht kan halen dan de natuur zelf. De methode gebruikt enzymen om CO2 om te zetten in het molecuul acetyl-CoA, dat wordt gebruikt in biobrandstoffen, materialen en geneesmiddelen. De onderzoekers van het Max Planck Institute for Terrestrial Microbiology namen twee CO2-vastleggende enzymen: crotonyl-CoA carboxylase en fosfoenolpyruvaat carboxylase. Deze enzymen zijn zeker 10 keer zo snel in het vastleggen van CO2 als het primaire enzym dat planten gebruiken. De Duitse onderzoekers lieten het proces eerst in reageerbuizen verlopen om te zien of het werkte – dat wil zeggen dat het twee CO2-moleculen uit de lucht kon vangen en omzetten in één acetyl-CoA-molecuul. De onderzoekers optimaliseerden het proces vervolgens meer dan 100 keer en integreerden het toen in een levend micro-organisme.
Waterdamp verhoogt de opwarming
CO2 is geen krachtig broeikasgas. Het grootste deel van het CO2-gerelateerde broeikaseffect is zelfs niet afkomstig van het CO2-molecuul zelf, maar van waterdamp.
1. CO2 reflecteert warmte
Wanneer zonlicht de aarde raakt, wordt een deel omgezet in warmte en teruggekaatst naar de ruimte. De warmtestraling stuit op een CO2-molecuul en wordt teruggekaatst naar de bodem.
2. Verwarming verdampt water
De afgelopen 200 jaar is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer met 50 procent toegenomen, waardoor het warmer is geworden en er meer water verdampt uit zeeën, rivieren en meren.
3. Waterdamp geeft een boost
De extra waterdamp die ontstaat door de temperatuurstijging is een effectief broeikasgas en versterkt het effect van CO2 met 200-300 procent. Waterdamp is verantwoordelijk voor 60 procent van het broeikaseffect.
De onderzoekers slaagden erin de enzymen in te bouwen in het micro-organisme E. coli – een grote groep darmbacteriën die van nature voorkomt bij mensen en dieren.
Voor synthetische methoden om CO2 af te vangen, zijn levende micro-organismen nodig – zoals E. coli – omdat zij van nature CO2 kunnen opnemen en omzetten in biomassa via fotosynthese. Fotosynthetische organismen gebruiken zonlicht om CO2 om te zetten in organische verbindingen die meteen gebruikt of opgeslagen kunnen worden. De biomassa die door micro-organismen wordt geproduceerd, fungeert ook als een ‘koolstofputje’ door zogeheten koolstofvastlegging. Dit proces voorkomt dat koolstof als kooldioxide in de atmosfeer terechtkomt……” (Bron: https://wibnet.nl/techniek/wetenschappers-deze-klimaattechnologie-kan-10-keer-meer-co2-afvangen-dan-de-natuur)

Een gedachte over “Wetenschappers: Deze klimaattechnologie kan 10 keer meer CO2 afvangen dan de natuur

Reacties zijn gesloten.