Waarom nu een UVC luchtreiniger zo effectief is

In dit artikel gaan we in op hoe je met een UVC luchtreiniger het corona/covid19 virus te lijf kan gaan. We zeggen er duidelijk bij dat je nooit 100% kunt desinfecteren maar je kunt wel uiteraard de gezondheidsrisico’s aanzienlijk verminderen en dicht in de buurt van die 100% komen.

Hoe UV straling in een UVC luchtreiniger Corona of Covid19 kan helpen verminderen

In veel landen werken ziekenhuizen en zorginstellingen momenteel 24uur per dag om patiënten te behandelen met een luchtreiniger tegen Corona. Het is belangrijk dat patiënten die in een behandelkamer liggen in een gedesinfecteerde ruimte zijn. Met UV straling in een UVC luchtreiniger kan hier een zinvolle bijdrage aan geleverd worden. Het coronavirus (COVID-19) heeft zich verspreid naar veel landen en gebieden over de hele wereld en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het virus tot pandemie verklaard.

uvc luchtreiniger tegen corona

Wat is eigenlijk UVC?

UV-C-straling is onzichtbaar voor het menselijk oog in de golflengte tussen 200 – 280 nanometer (nm). Bij de specifieke golflengte van 253,7 nm kan het worden gebruikt voor luchtdesinfectie of luchtzuivering omdat het daar DNA van micro-organismen breekt en ze onschadelijk maakt.

Hoe werkt een UVC luchtreiniger?

UV-C straling kan worden gebruikt om virussen, bacteriën en schimmels uit water, lucht en oppervlakken te verwijderen. Ziekenhuizen, zorginstellingen en openbare ruimtes waaronder scholen zijn ideale gebouwen waar UV-C installaties baat kunnen hebben bij het neutraliseren van virussen. Naast Corona (Covid19) zal het ook elk ander virus elimineren dat het herstel van patiënten zou kunnen bemoeilijken, zowel nu als in de toekomst. Als zodanig kan UV-C in een luchtreiniger helpen om het COVID-19-virus van oppervlakken te elimineren en het risico op toekomstige virusuitbraken te verminderen.

luchtreiniger met uvc tegen covid19 en corona

Is een UVC luchtreiniger veilig?

UVC luchtreinigers bevatten UV straling en zijn veilig zolang ze worden gebruikt door professionals die weten hoe ze het moeten toepassen. Puur UVC straling is schadelijk voor de ogen en huid. In een luchtreiniger is het veilig afgeschermd. Uitsluitend de luchtstroom zal in contact komen met het UVc licht. Individuen mogen echter nooit de inwendige UV-C lampen in het toestel op zichzelf of op dieren gebruiken, aangezien dit ernstige verwondingen aan ogen en huid tot gevolg zal hebben.

Desinfectie door middel van een UVC luchtreiniger

Waarom heeft UVC een desinfecterende werking? UV-licht in het golflengtebereik van 200 tot 300 nm heeft een desinfecterende werking. Het wordt opgenomen door het DNA van micro-organismen, vernietigt hun structuur en inactiveert levende cellen. Virussen, bacteriën, gisten en schimmels worden zo binnen enkele seconden onschadelijk gemaakt door UVC.

Lucht, water en oppervlakken bevatten meestal een grote hoeveelheid ziektekiemen. Sommige zijn onschadelijk, terwijl andere een ernstig gezondheidsrisico voor mensen kunnen opleveren.

De in de lucht aanwezige micro-organismen – zoals virussen, bacteriën, gisten en schimmels – komen vooral voor in drukbezochte gebieden zoals luchthavens, dokterspraktijken, ziekenhuizen en in de industrie. Ze brengen de gezondheid van mensen in gevaar, verontreinigen grondstoffen of bederven voedsel. UVC-straling reduceert op betrouwbare wijze ziektekiemen en verbetert de luchthygiëne en opslagomstandigheden. Om het ziektekiemengehalte op lange termijn te verminderen, kan de met ziektekiemen vervuilde lucht al in de toevoerluchtkanalen worden gedesinfecteerd.

Bij voldoende hoge instralingsintensiteit is desinfectie van Corona (Covid19) door UVC in een luchtzuiveraar een betrouwbare en milieuvriendelijke methode omdat toevoeging van chemicaliën niet nodig is. Bovendien kunnen micro-organismen geen weerstand ontwikkelen tegen UVC-straling.

luchtreinigers met uv tegen corona

Hoe effectief is UV-C in een luchtreiniger tegen virussen Corona/Covid9), bacteriën en ziektekiemen?

UV-licht kan micro-organismen tot 99,9999% inactiveren, wat gelijk staat aan een log 6-reductie. Omdat virussen de eenvoudigste celstructuur hebben, zijn ze de eersten die worden geïnactiveerd. Bovendien kunnen ze geen weerstand tegen UV-licht ontwikkelen. Onafhankelijke studies hebben de effectiviteit van UV-C-straling aangetoond om SARS-CoV-2 (coronavirus) te inactiveren. Dat is de reden dat het nu zo vaak wordt toegepast in UVC luchtreiniging.

Zijn er al onderzoeken of UVC met een luchtreiniger corona (covid) veilig deactiveert?

Het is wetenschappelijk bewezen dat UV-C in een normale dosis ziektekiemen onschadelijk maakt. Studies met vergelijkbare ziektekiemen suggereren dat luchtreiniging met UV-C ook kan worden gebruikt tegen het COVID-19 virus. Verschillende onderzoeksinstituten voeren al wetenschappelijke studies uit op dit gebied.

Wat zijn de huidige toepassingsgebieden waarin UV-C wordt gebruikt voor desinfectie?

uvc luchtreiniger

UV-desinfectie wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen en industrieën:

 • Voedselverwerkende industrie
 • Farmaceutische industrie
 • Ziekenhuizen
 • Dokterspraktijken
 • Labs
 • Schone kamers
 • Kantoren met en zonder airconditioning
 • Drukbezochte openbare voorzieningen zoals luchthavens, bioscopen enz.

Vooral de volgende toepassingen hebben baat bij het gebruik van UV-licht:

 • Luchtdesinfectie met UV-licht
 • Oppervlaktedesinfectie, zoals het desinfecteren van verpakkingsmaterialen
 • Waterdesinfectie, zoals bij de behandeling van drinkwater

Is het een aanrader om een UVC luchtreiniger aan te schaffen om Corona (Covid9) te gaan bestrijden?

Het is wetenschappelijk aangetoond dat UVC de ziektekiemen in het DNA weet te doden. Of dat ook voor Corona (Covid19) het geval is, is zeer aannemelijk maar nog niet wetenschappelijk bevestigd. Onderzoeken hierin zijn al erg ver. UVC is ook schadelijk voor de mens en moet dus altijd afgeschermd worden gebruikt. Bij een UVC luchtreiniger moet het UV-licht iets wat ‘verstopt’ worden. Onder deze voorwaarden en praktische toepassing is een luchtzuiveraar met UVC een prima oplossing.