Waarom nu eigenlijk UVC luchtreiniging?

Hoe de binnenlucht in een commercieel kantoor desinfecteren? Niets is erger dan naar je werk te moeten rond het griepseizoen of in elk moment van het jaar waarin virussen zwaar in de lucht hangen. Juist nu er sprake is van het gevaar van Corona/Covid19 is een optimale luchthygiëne van belang. Recente studies tonen aan dat luchtdesinfectie door UVC luchtreiniging een gigantische impact hebben op de reductie van Corona/Covid19.

Kantoren en het besmettingsgevaar van Corona oplossen met UVC luchtreiniging

luchtreiniging met uvc

De meeste commerciële kantoren bestaan ​​uit een kleine besloten omgeving, die in grootte zal variëren op basis van het aantal werknemers en de schaal van het bedrijf. Sommige bedrijven bestaan uit weinig werknemers, zoals 30 of minder werknemers, terwijl andere honderden werknemers bevatten die allemaal in dezelfde binnenruimtes komen werken, dicht bij elkaar. Onlangs heeft de uitbraak van de COVID-19-pandemie (Coronavirus) geleid tot bezorgdheid over binnenruimten waar meerdere personen aanwezig zijn en worden blootgesteld aan ziektekiemen die worden verspreid door de verschillende werknemers op kantoor.

Luchtreiniging in de vorm van mobiele luchtreinigers hebben steeds meer aandacht en vraag gekregen, met name luchtreinigers die desinfecterende eigenschappen hebben, zoals het vermogen om in de lucht verspreide ziekteverwekkers, zoals virussen, bacteriën en schimmelsporen, uit de lucht te verwijderen. Met name luchtreinigers die UVC lampen bevatten (uvc luchtzuivering) om micro-organismen in de lucht te doden zijn uitermate desinfecterend.

Hoe werken ze dan in de lucht en is UVC luchtreiniging met UVC-lampen wel veilig te gebruiken in een binnenruimte waar veel mensen zijn? In dit artikel gaan we meer leren over het desinfecteren van de lucht in een commercieel kantoor, het belang van schone lucht op een werkplek en hoe luchtreiniging met UVC-licht het binnenklimaat van de werkplek ten goede komen.

Belang van schone lucht op de werkplek

Belang van schone lucht op de werkplek Als het gaat om luchtverontreiniging, denken we meestal alleen aan het effect van vervuiling in de buitenlucht maar de binnenlucht is net zo belangrijk en zo niet belangrijker vanwege de hoge blootstellingsniveaus die kunnen optreden in deze binnenlucht. De meeste Nederlanders brengen bijna 40 uur per week door in de binnenruimte van hun werkplek (kantoor) en dit zal leiden tot aanzienlijke gevaren als het gaat om blootstelling aan luchtverontreiniging binnenshuis.

Vervuiling in de binnenlucht is twee tot vijf keer groter dan in de buitenlucht en in sommige situaties zelfs tot honderd keer erger. Daarom is het van belang dat aandachtig wordt gekeken naar het behoud van schone lucht op de werkplek. Hiervoor is UVC luchtreiniging een steeds vaker toegepaste methode van luchtdesinfectie.

UVC luchtreiniging tegen corona en covid19

Afhankelijk van de branche waarin men zich bevindt en de activiteiten die plaatsvinden op de werkplek, kan er een verscheidenheid aan verschillende luchtverontreinigende stoffen in de binnenlucht aanwezig zijn. Of het nu gaat om een ​​productiebedrijf, een laboratorium, een medisch kantoor of zelfs maar een professionele werkruimte voor marketing of andere zakelijke activiteiten, er zal ongetwijfeld een opeenhoping van vervuilende stoffen plaatsvinden die worden gecreëerd en in de lucht worden uitgestoten.

Ziekteverwekkers in de binnenlucht zijn een groot probleem geworden in kantoorruimtes, vooral sinds de wereldwijde pandemie (Corona/COVID-19). Wat de bacterie of virus in de lucht ook is, het is helaas waar dat binnenruimten zoals een werkplek de optimale plaatsen zijn voor deze ziektekiemen om zich snel te verspreiden. Daarom is het steeds belangrijker geworden om in deze binnenlucht uvc luchtreiniging toe te passen.

Deze vorm van luchtzuivering draagt bij aan het ontsmetten van de lucht en beschermd de werkplek en de gezondheid van de werknemers in deze kleine besloten ruimtes gedurende de dag.

Is de griep ook een virus dat in de binnenlucht rondzweeft?

Een van de meest beruchte en gevreesde tijden van het jaar is die van het griepseizoen, waar dit virus zich snel zal verspreiden en de meeste omgevingen zal besmetten, zoals werkplekken waar een werknemer het verspreidt naar andere werknemers met wie ze nauw samenwerken tijdens het werkdag. Volgens verschillende onderzoeksinstituten kunnen mensen met griep het verspreiden naar anderen tot op ongeveer 2 meter afstand en dit kan worden verspreid via druppeltjes die worden geproduceerd wanneer mensen hoesten, niezen of praten die het griepvirus hebben.

Wanneer deze lichamelijke druppeltjes worden uitgescheiden kunnen ze door de lucht zweven en uiteindelijk in de menselijke longen worden ingeademd waardoor het virus in het menselijk lichaam wordt geactiveerd. Als dit met Corona zou gebeuren zouden de gevolgen desastreus zijn. Vandaar dat de meeste mensen nu thuis werken en dat UVC-luchtreiniging wordt toegepast om de binnenlucht continu te desinfecteren tegen Corona. Het aanbod van luchtreiniger tegen corona is gigantisch gegroeid.

luchtzuivering met uvc tegen covid

Deze besmettelijke aerosolen (kleine druppeltjes die lang in de lucht blijven hangen) zweven gemakkelijk in de lucht en kunnen gemakkelijk worden ingeademd door degenen die dezelfde luchtruimte delen als een persoon die is geïnfecteerd met een ernstig virus zoals de griep of Corona. Daarom is het belangrijk om de werkplek te beschermen door zieke werknemers te dwingen thuis te blijven en door bepaalde beschermende maatregelen te nemen, zoals het desinfecteren van oppervlakken en het hebben van UVC luchtreiniging die de hele werkruimte kan desinfecteren van Corona (Covid19).

Doodt UVC luchtzuivering ook virussen die in de lucht zweven?

Wetenschappers weten al decennia lang de kracht en effectiviteit van UVC. Met name virus dodende UVC lampen zijn al 10 tallen jaren bekend. Vooral voor het gebruik van het doden van bacteriën en virussen door de moleculaire bindingen te vernietigen.

Door de jaren heen zijn virus dodende UVC-lampen routinematig gebruikt voor het ontsmetten en desinfecteren van chirurgische apparatuur in ziekenhuizen en andere medische instellingen, maar sinds kort zijn deze kiemdodende UV-lampen een populaire aanvulling geworden op het gebied van luchtreiniging met UVC tegen Corona (Covid19). Vooral in binnenruimtes zoals huizen, kantoren, en scholen is een luchtreiniger tegen corona populair. Luchtreiniging met UVC geeft de mogelijkheid om niet alleen virussen in de lucht te doden maar ook bacteriën en schimmelsporen.

UVC luchtreiniging

Het voordeel van UVC luchtreiniging is dat als het binnen de veilige limiet van golflengteproductie valt deze lampen veilig zijn voor menselijke blootstelling en zelfs een goedkope oplossing bieden voor het vernietigen van virussen in de lucht.

Is UVC luchtreiniging tegen virussen zoals Corona (Covid19) wel veilig?

Er is veel gesproken over de veiligheid van het gebruik van UVC-lampen in een druk bezette binnenomgeving, zoals een huis of kantoor. De populariteit van UVC-luchtreinigers heeft geleid tot de discussie of ze wel of niet veilig zijn om in deze binnenruimtes te plaatsen, vanwege de productie van ozon door veel van deze luchtreinigers die deze UV-lampen in hun apparaten gebruiken.

Ozon is een schadelijk gas dat gevaarlijk kan zijn voor mensen, dieren en planten als er in een binnenruimte een hoge mate van blootstelling aan dit gas plaatsvindt. Over het algemeen zal ozon relatief veilig zijn in kleinere hoeveelheden, maar wanneer ozonmoleculen (O3) zich in hogere concentraties in de lucht bevinden, kan dit een zeer vluchtige omgeving vormen met gigantische gezondheidsrisico’s.

UVC luchtreiniging maakt gebruikt van UV lampen die een specifiekere golflengte hebben dan wat in het algemeen “UV” wordt genoemd. Normaal ligt de golflengte van UVC lampen binnen de specifieke golflengte van 253,7 nm (1182,5 THz). Om ozon uit UV te creëren, zou de lichtgolflengte in het bereik van 160-240 nm moeten liggen.

Daarom is het essentieel om de verschillende UVC luchtreiniging toestellen te onderzoeken en de golflengten productie die ze in de omgeving creëren te analyseren om een ​​veilige UVC luchtreiniger te kiezen die buiten het ozon producerende bereik valt. UVC luchtreiniging is een effectieve manier om de werkplek te desinfecteren van virussen, bacteriën en schimmelsporen in het binnenmilieu.

Voordelen van het gebruik van UVC luchtreiniging op kantoor

De mogelijkheden en voordelen van UVC luchtreiniging, toegepast in luchtreinigers en andere apparaten voor luchtkwaliteit zijn afhankelijk van enkele factoren. Onder meer het vermogen om virussen in de lucht te doden en te vernietigen. Wetenschappers weten al decennia dat kiemdodend UV-licht met een breed spectrum, met golflengten tussen 200 en 400 nanometer (nm), zeer effectief is in het doden van bacteriën en virussen door de moleculaire bindingen te vernietigen die normaal gesproken hun DNA bij elkaar houden. Bovendien zou het gebruik van UVC luchtreiniging met UV licht in ziekenhuizen, dokterspraktijken, scholen, luchthavens, vliegtuigen en andere openbare ruimtes een krachtige desinfectie methode kunnen vormen op epidemieën van seizoen griep en viruspandemieën.