Waarom nu eigenlijk een ventilatiekanaal reinigen voor het binnenklimaat?

Bent u zich ervan bewust dat de vervuilingsniveaus binnenshuis 2 tot 5 keer hoger zijn dan de buitenlucht? En toch hebben we de neiging om 90% van onze tijd binnenshuis door te brengen, grotendeels thuis. Nu het bewustzijn van luchtvervuiling binnenshuis toeneemt, vragen gebouweigenaren steeds vaker of ze hun luchtkanalen moeten laten reinigen. Hieronder zullen we kijken naar wat geloofwaardige experts zeggen en u helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Situaties waar ventilatiekanaal reinigen wordt aanbevolen

Hoewel het ventilatiekanaal reinigen niet in de reguliere onderhoudslijst voor thuis hoeft te verschijnen, moet u het niet volledig negeren. Hier zijn vier gevallen waarin je het nodig hebt.

Aanzienlijke schimmelgroei in de kanalenSchimmel beschadigt niet alleen het oppervlak waarop het groeit, maar laat ook kleine sporen vrij die in uw binnenruimte kunnen gaan circuleren. En dit vormt een risico voor de gezondheid van uw gezin. Als u tekenen van groei ontdekt rond uw luchtkanaal of op de mechanische onderdelen van uw HVAC-systeem, moet u met een specialist praten over het ventilatiekanaal reinigen en de oorzaak van het probleem verhelpen.

Ongedierte

Tekenen van ongedierte in uw kanalen zijn voldoende reden om uw ventilatiekanaal te reinigen. Het is gebruikelijk om ratten, eekhoorns en bijen te vinden die het kanaal gebruiken om toegang te krijgen tot uw huis. Sommige kunnen ook op uw HVAC-systeem nestelen. Nestmateriaal, voedsel, haar, uitwerpselen en dode dieren kunnen de efficiëntie van uw systeem beïnvloeden; daarom is het essentieel dat u het ongedierte zo snel mogelijk verwijdert en start met ventilatiekanaal reinigen.

Verstopte kanalen

Wanneer was de laatste keer dat uw systeem werd afgesteld? Als het meer dan een jaar geleden is, zijn uw kanalen waarschijnlijk smerig. Wanneer vuil, stof, allergenen, haren van huisdieren en vuil zich ophopen in uw kanaal, belemmeren ze de efficiëntie van uw HVAC-systeem, vervuilen ze de lucht en veroorzaken ze ademhalingsproblemen.

Je had een grote renovatie – De meeste renovatieprojecten zorgen voor veel stof in huis. Anderen omvatten het verwijderen van loodverf, schimmel en asbest. Als u tijdens het project bent vergeten het kanaalwerk af te sluiten, blijven sommige van deze schadelijke componenten in de luchtkanalen hangen. Alleen het ventilatiekanaal reinigen zal deze ingesloten verontreinigingen verwijderen.

reinigen ventilatiekanaal

Ventilatiekanaal reinigen: zelf doen of een expert?

Ventilatiekanaal reinigen is geen doe-het-zelf klus. De verkeerde aanpak kan aanzienlijke schade veroorzaken, waardoor u een dure vervanging moet krijgen. Werk samen met een gekwalificeerde HVAC-technicus om uw ventilatiekanaal veilig te laten reinigen. Professionals gebruiken speciale gereedschappen en technieken om stof, vuil, schimmel en geur uit het kanaal te verwijderen. Ze zullen niet alleen de binnenkant van uw kanaal reinigen en ontsmetten, maar ze zullen ook controleren of het lek is en moet worden afgedicht.

Hoe vaak moet u het ventilatiekanaal reinigen?

luchtkanaal reinigen.

Voor een ventilatiesysteem met klimaatbeheersing moeten de kanalen elke drie tot vijf jaar worden schoongemaakt. Door uw kanalen stof- en vuilvrij te houden, verlengt u de levensduur van uw systeem en verbetert u de kwaliteit van de lucht die u en uw gezin inademen.

Houd er echter rekening mee dat een ventilatiekanaal reinigen vaker moet plaats vinden als u een groot huishouden heeft, huisdieren heeft, als iemand in uw huis binnen rookt of als u kookt zonder afzuigkap. Bovendien moeten kanalen direct na een grootschalige woningrenovatie grondig worden gereinigd.

Afwijkende behoefte aan onderhoud

Badkamerventilatoren en afzuigkappen hebben niet hetzelfde onderhoud nodig. Maak hun buitenbekleding eenvoudig regelmatig schoon. Als uw luchtkanalen schoon worden gehouden, zou u geen problemen moeten ondervinden met deze apparaten.

Aangezien u zelf niet ver in het systeem kan komen is een expert nodig. Voor het ventilatiekanaal reinigen is het aan te raden gebruik te maken van professionele kanaalreiniging diensten.

Als u onlangs renovatiewerkzaamheden heeft laten uitvoeren of als er water in uw leidingwerk is gesijpeld, wacht dan niet langer en schakel een monteur in om uw leiding te laten reinigen.

Hoe reinig je ventilatiekanalen?

Luchtwisselaars en ventilatie-units met warmteterugwinning (WTW) moeten worden gereinigd door gekwalificeerde technici. Houd er rekening mee dat als het flexibele kanaalwerk slecht is geïnstalleerd, reinigen niet de juiste optie is: het kanaalwerk moet in plaats daarvan worden vervangen.

ventilatiekanaal gereinigde lucht

Het ventilatiekanaal reinigen en ontsmetten van kanalen wordt een steeds vaker voorkomende dienst in onze branche, vanwege de uitdagingen van COVID-19. Dit proces omvat het verwijderen van vuil en stof uit uw kanalen terwijl u de ventilatieopeningen reinigt om schimmels en andere bacteriën te doden.

Bekijk hoe het ventilatiekanaal reinigen en ontsmetten van uw kanalen meerdere voordelen kan bieden voor uw gezondheid en comfort:

1. Bescherming:

Zowel het ventilatiekanaal reinigen als het ontsmetten van uw luchtkanalen kan uw huis helpen beschermen tegen virussen en bacteriën in de lucht. Het verwijderen van schimmel, meeldauw en stof elimineert de kans op bacteriegroei. Dit is tegenwoordig uiterst belangrijk met de dreiging om COVID-19 op te lopen, zelfs in uw huis.

2. Betere luchtkwaliteit

Als het nog niet duidelijk was, laat het ventilatiekanaal reinigen schone, frisse lucht door uw huis circuleren! U vermijdt muffe geuren of vreemde geuren die door uw ventilatieopeningen en in uw huis komen. Wanneer vuil en stof uit uw ventilatiesysteem wordt verwijderd, zal uw luchtkwaliteit drastisch verbeteren! Dit is cruciaal voor mensen met ademhalingsproblemen of allergie-achtige symptomen. Met het verwijderen van schimmel door een filtersysteem kunt u opgelucht ademhalen bij het inademen van schonere lucht.

3. Schoner ventilatiesysteem

Wie houdt er niet van een schoner huis? Een bijkomend voordeel van kanaalreiniging en ontsmetting is de extra reinheid van uw systeem! Wanneer stof en vuil uit uw ventilatieopeningen worden verwijderd met de toevoeging van de juiste ontsmetting, zullen schimmel en meeldauw worden geëlimineerd.

Het reinigen en ontsmetten van uw ventilatieopeningen kan voordelen opleveren voor uw gezondheid en uw comfort! Het verwijderen van vuil kan leiden tot schone, zuivere lucht en het elimineren van potentieel schadelijke bacteriën in de lucht die door uw huis circuleren.

Tips voor het reinigen van luchtkanalen om verontreiniging te voorkomen

Luchtkanaal- en systeemreiniging zijn essentieel voor een gezond binnenmilieu. Verwaarlozing van de periodieke zorg voor uw HVAC-systeem kan het risico op ziekte voor u en uw gezin vergroten. Vaak zie je de ventilatieopeningen vol zitten met bouwafval zoals glasvezel, gipsstof, silicaten en andere schadelijke deeltjes van de bouwwerkzaamheden van 15 jaar geleden.

Hier zijn 5 tips om te volgen:
  1. Zorg ervoor dat u het juiste MERV-filter gebruikt en regelmatig vervangt.
  2. We raden het gebruik van een ingebouwde luchtbevochtiger af vanwege schimmelproblemen. Als u een ingebouwde luchtbevochtiger gebruikt om uw kanalen en systeem om de twee jaar te laten reinigen
  3. Wanneer u uw luchtkanalen laat reinigen, zorg er dan voor dat de systeemcomponenten en spoelen ook worden gereinigd
  4. Corrigeer eventuele scheuren of lekkage in de luchtkanalen
  5. Controleer of de condensafvoer en -pan functioneel zijn
Tekenen dat u mogelijk besmette luchtkanalen heeft, zijn onder meer:
  • Irritatie van de ogen, neus en keel wanneer het systeem in werking is
  • Verhoogde frequentie van ziekte
  • Je hebt het systeem nog nooit schoongemaakt om op te nemen na een renovatie
  • Zichtbaar vuil rond de ventilatieopeningen
  • Vieze geur wanneer het systeem is ingeschakeld
ventilatiekanaal reinigen en onderhouden

Voordelen van ventilatiekanaal reinigen

Het vakkundig laten reinigen van uw luchtkanalen heeft tal van voordelen. De vijf belangrijkste staan ​​hieronder vermeld:

Zorgt voor een schonere leefomgeving: door uw luchtkanalen vakkundig te laten reinigen, vermindert u het residu dat op de een of andere manier door uw woonruimte zou stromen en op uw meubels, uw beddengoed en uw grondoppervlak zou terechtkomen… vrijwel overal. Gelukkig vermindert een zorgvuldige reiniging van het luchtkanaal de mate van binnenreiniging en opruiming die belangrijk is om een ​​schoon huis te houden.

Vermindert allergenen en irriterende stoffen: naast stof bevatten luchtkanalen zo vaak mogelijk schadelijke verontreinigingen en kleinere levende micro organismen. Deze bevatten huidschilfers van huisdieren, microscopisch kleine organismen, stof, pluisjes, sporen en vergelijkbare vergiften. Personen die de nadelige gevolgen van overgevoeligheid, astma en andere ademhalingsproblemen ervaren, zijn bijzonder gevoelig voor deze deeltjes in de lucht. Af en toe het ventilatiekanaal reinigen zorgt voor een gezonder leven.

Help iedereen gemakkelijker te ademen

Ongeacht of iemand in uw gezin gevoelig is of ademhalingsproblemen heeft, schonere lucht is voor iedereen essentieel om te ontspannen.

Verdrijft onaangename geuren en geuren: huisdieren, schoonmaakspecialisten, verfdamp, tabaksgebruik en zelfs koken dragen allemaal bij aan muffe geuren die overal in de luchtkanalen merkbaar zijn. Elke keer dat de verwarming of het luchtsysteem draait, zullen deze geuren zich keer op keer door het huis verplaatsen. Inderdaad, zelfs een ophoping van vervuiling door de jaren heen kan een stinkend aroma veroorzaken.

Verbetert de efficiëntie van de luchtstroom: vervuiling en ophoping ervan kunnen de voortgang van lucht beperken. Dit houdt in dat uw ventilatiesysteem intensiever moet werken om uw huis te verwarmen of te koelen, waardoor de productiviteit afneemt.

Hoe het ventilatiekanaal reinigen uw gezin kan helpen beter te ademen

Iedere huiseigenaar moet zijn luchtkanalen minstens eens in de drie tot vijf jaar laten reinigen – misschien zelfs vaker als er mensen zijn die regelmatig allergische reacties in huis hebben.

Ventilatiekanaal reinigen heeft verschillende voordelen. Om te beginnen helpt het HVAC-apparatuur om efficiënter te werken en langer mee te gaan. Dit vertaalt zich vaak in energiebesparing. Maar de grootste reden om uw luchtkanalen te laten reinigen, is omdat het de binnenluchtkwaliteit (IAQ) in uw huis aanzienlijk verbetert.

Longen van het huis

Uw ventilatiesysteem zijn in wezen de “longen” van het huis. En als je ziet hoe de kanalen koude lucht of warmte aan de rest van het huis leveren, als de “longen” vuil zijn, is de rest van het huis zeker ook vies. Vuile kanalen kunnen een grote invloed hebben op de binnenluchtkwaliteit in huis.