Hoe meet je de luchtkwaliteit van de binnenlucht in jouw huis/kantoor/school?

In ruimtes waar veel mensen zijn (bedrijven en scholen bijvoorbeeld) is het minstens even belangrijk als in een woning om bewust om te gaan met de binnenluchtkwaliteit. Lees hier hoe je de luchtkwaliteit kan meten!

De grootste aandachtspunten voor de binnenluchtkwaliteit:

  1. Ventilatie: is er genoeg verse lucht aanwezig per persoon? Is de ventilatie goed afgesteld? Zijn de filters en de unit goed onderhouden?
  2. Verontreiniging door personen: hoeveel CO2 stoten de aanwezigen uit?
  3. Verontreiniging door aanwezige materialen en toestellen zoals meubilair, printers, dampen vanuit de keuken,…
  4. Verontreiniging door onderhoud: reinigen van lokalen met detergenten, luchtverfrissers,… 
  5. Kwaliteit van de buitenlucht: in hoeverre is de nabije buitenlucht proper? Zijn er in de buurt veel uitlaatgassen, industriële uitstoot, pollen, …?

Hoe kan je er dan voor zorgen dat je wel een goede luchtkwaliteit krijgt? 

Je kan bij Juvah terecht voor slimme lucht monitors. Deze monitor doet al het werk voor jou! Een voorbeeld hiervan is Netatmo, deze monitor houdt de 4 belangrijkste gezondheidsfactoren in de gaten.

  • Luchtvochtigheid

Binnenlucht mag niet te vochtig zijn. Vocht niveaus spelen een belangrijke rol bij bijvoorbeeld astma en allergieën. Ook schimmels kunnen ontstaan door een te hoge luchtvochtigheid.

  • Luchtkwaliteit

Een slecht binnenklimaat kan zorgen voor heel wat problemen zoals ademhalingsproblemen, een droge keel, oog irritatie, hoofdpijn, allergieën, concentratie verlies, energietekort en slaperigheid. Een goede ventilatie is dus heel belangrijk.

  • Geluid

Dit wordt vooral gemeten voor uw nachtrust. De Netatmo meet zelfs de geschiedenis van de slaaptijd van je gezin.

  • Temperatuur

Voor de jongsten onder ons is deze functie heel handig. Baby’s en peuters kunnen hun lichaamstemperatuur zelf nog niet helemaal regelen. Deze monitor gaat je adviseren over de geschikte binnentemperatuur.

Heb jij vragen over jouw binnenluchtkwaliteit of wil jij deze verbeteren? Onze experts helpen je graag verder!