Waaraan word je blootgesteld bij slechte ventilatie of verluchting?

Gemiddeld zitten we 85 % van onze tijd binnen. Veel dus. En de kans is groot dat je binnenlucht meer vervuild is dan de buitenlucht. 😱 De binnenlucht in je woning, kantoor, school of andere binnenruimte wordt op verschillende manieren vervuild en dat kan (meer dan je verwacht) schadelijk zijn voor je gezondheid. 😨 Een ventilatiesysteem is de oplossing. De continue verversing van de lucht zorgt voor een beter én gezonder binnenklimaat.

Maar hoe wordt de binnenlucht dan vervuild? 🤔

Vervuiling van het binnenklimaat kan je niet vermijden, simpelweg omdat leven in een binnenruimte al zorgt voor vervuilende stoffen in de lucht.
Wat zijn de grootste vervuilers van de binnenlucht?

💧 Vocht door koken, douchen of baden, de was drogen binnen, strijken,…

 😤 Uitgeademde CO2

🫥 Vluchtige organische stoffen; snel verdampende producten die vrijkomen uit meubels, vloerbekleding, gordijnen, textiel, verf, vernis, lijm, cosmetica, parfum, luchtverfrissers en schoonmaakmiddelen

🐱  Mensen en huisdieren die vocht en lichaamsgeur afgeven

🕯️  (Geur)kaarsen, wierookstokjes,…

🚗 Vervuilde buitenlucht die binnen komt

Gevolgen voor je gezondheid?

Als je de binnenlucht niet voldoende ververst, stapelen vocht en schadelijke stoffen zich op in de woning. Dat kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

💧 Vocht

• Een vochtige woning kan aanleiding geven tot directe gezondheidsklachten, zoals hoesten, hoofdpijn en slijmvorming. Ook reumatische klachten kunnen verergeren.

• Teveel vocht zorgt voor schimmelgroei en meer huisstofmijt, wat een negatief effect heeft op je gezondheid

• Kinderen die opgroeien in een vochtig huis hebben 3 keer meer kans op gezondheidsklachten

 😶‍🌫️ Verontreinigde stoffen in de woning: veroorzaken hoofdpijn, irritatie van ogen, irritatie van luchtwegen, allergieën, benauwdheid, hoesten,…

🤒🤧 Meer kans op virusverspreiding

Juvah - Foto werknemers Juvah

De oplossing

Er is gelukkig een oplossing en die is: ventileren. Een continue verversing van de binnenlucht zal zorgen voor een gezond en zuiver binnenklimaat.
Wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? En wat is nodig voor een gezond binnenklimaat?

🌬️️ Ventileren is het voortdurend verversen van lucht. Een ventilatiesysteem zuigt de vervuilde binnenlucht af en vervangt deze door gefilterde verse buitenlucht.
🪟 Verluchten is de ramen en deuren die in contact staan met de buitenlucht wijdopen zetten en zo een korte, maar grote ‘frisse’ luchtstroom creëren.

Gezonde, zuivere binnenlucht kan je enkel bekomen door goed en continue te ventileren. Zo verbeter je de kwaliteit van het binnenklimaat en bescherm en verbeter je je gezondheid!
Aanvullend verluchten kan zeker in sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer je gasten ontvangt of in de badkamer na het douchen.


Gezondheid eerst

Je woning, kantoorruimte, school,… ventileren is noodzakelijk om een gezond binnenklimaat te creëren. Het is dan ook niet verrassend dat het sinds 2006 ook verplicht is voor nieuwbouw en grote verbouwingen. Vocht, verontreinigde stoffen en virussen zijnde grootste boosdoeners in huis en verse lucht kan ervoor zorgen dat de direct een indirecte gevolgen verminderen en verdwijnen.

Ook een degelijk onderhoud van het ventilatiesysteem is essentieel. Hoe je jouw ventilatie-unit moet onderhouden, lees je hier.

Heb je vragen of wil je starten met jouw woning optimaal te ventileren, contacteer ons dan meteen!